Credeai ca am uitat ? Credeai ca am sa bat la usa cofetariei ? Pai cum sa fac eu asta ?
Tortul a fost acesta :
Un blat pufos si gustos si 3 tipuri de mousse : zmeura, ciocolata si fistic.
In interior a aratat asa :
Reteta in cateva cuvinte :
Blatul :
7 oua
210g zahar
210 g faina
un varf de cutit de sare
Ouale le-am batut foarte bine cu zaharul, am adaugat faina (6 linguri faina normala si 3 linguri faina de roscove). DEMENTIAL este cuvantul. Eu am folosit decat jumatate din blat pe care l-am insiropat cu un pahar cu apa, in care am adaugat esenta rom si 3 linguri de zahar.
Mousse de zmeura :
200 gr zmeura
80 gr zahar
1 plic gelatina
200 ml creme patiserie
100 ml smantana de gatit
Zmeura am pus-o la foc mic am adaugat zaharul si am amestecat-o pana s-a topit. Nu trebuie sa o lasi sa fiarba. Am lasat-o sa se raceasca. Mai apoi am blenduit fructele si le-am pus la scurs in sita pentru a elimina semintele. In timpul acesta am pus gelatina la inmuiat timp de 10 min. Dupa cele 10 min, am luat gelatina si am pus-o la bain-marin la foc mic, amestecand incontinuu pana s-a topit. Am mixat bine bine creme patiserie cu smantana, apoi am adaugat piureul de fructe racit si gelatina. Totul am dat la rece pentru cateva minute.
Mousse de ciocolata :
2 oua
1 lingura amidon
4 linguri zahar
1 plic gelatina
250ml lapte
200ml smantana pentru frisca
3 ciocolate amarui
Gelatina am pus-o la inmuiat. Am batut bine ouale, am adaugat zaharul si amidonul. Dupa care laptele si am pus compozitia la foc mic amestecand pana s-a ingroasat. Am luat de pe foc, am pus ciocolata rupta bucatele si am continuat sa amestec pana aceasta din urma s-a topit. Am lasat sa se raceasca si apoi am adaugat gelatina si frisca amestecand usor. Am pus-o la frigider.
Mousse de fistic :
150 g fistic (usor prajit la cuptor)
200 ml creme patiserie
100 ml smantana de gatit
2 galbenusuri
4 linguri de zahar
50 g pudra fistic
Am batut bine ouale, am adaugat zaharul si mai apoi laptele si pudra de fistic. Am pus totul la foc mic si am amestecat pana s-a ingrosat. Apoi am oprit focul si am lasat sa se raceasca. In timpul asta am mixat bine creme patiserie si smantana, am adaugat gelatina si crema de fistic. Am incorporate-o bine si am pus si fisticul usor prajit maruntit .
Secretul : Cu exceptia smantanii si creme patisserie, toate celelalte trebuie sa fie la temperatura camerei. Cremele ar fi bine sa le faci pe rand pentru ca altfel se intaresc si nu le mai poti intinde. De exemplu, eu am inceput cu mousse-ul de zmeura, o data ce l-am terminat, l-am intins pe blat si l-am pus la rece, m-am apucat de mousse-ul de ciocolata.
Spor la prajiturit ! Eu deja ma gandesc la reteta de tort pentru sarbatori
Daca aveti sugestii, le astept cu drag !
Update : Sara a avut tortul ei tort cu morcovi si crema de branza pe care l-a smash-uit intr-un mare fel dar asta intr-un post viitor
Comentarii: